Bitlis
+19°C

Yük.: +19°

Düş.: +

Pe, 26.05.2016

Haberler


19

 

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, bu akşam Çankaya'daki koronavirüs zirvesinin ardından ulusa sesleniş konuşması yaptı. Sayın Cumhurbaşkanımız, sorunları analiz edip raporlarken vurguladığımız ve tam da beklediğimiz hususular konusunda "Ekonomik İstikrar Kalkanı" adını verdiği ekonomiyle ilgili alınacak ve 100 milyar liralık paketi içeren tedbirleri açıkladı.

 

Bu çerçevede devreye alınacak tedbirleri maddeler halinde kıymetli Üyelerimizle paylaşıyoruz;

 

1- Perakende, AVM, Demir-Çelik, Otomotiv, Lojistik-Ulaşım, Sinema-Tiyatro, Konaklama, Yiyecek-İçecek, Tekstil-Konfeksiyon ve Etkinlik-Organizasyon sektörleri için Muhtasar ve KDV tevkif atı ile SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemelerini 6’şar ay ertelenecek

 

2- Konaklama vergisini Kasım ayına kadar uygulanmayacak

 

3- Otel kiralamalarına ilişkin irtifak hakkı bedelleri ve hasılat payı ödemeleri Nisan, Mayıs ve Haziran ayları için 6 ay süreyle ertelenecek.

 

4- İç havayolu taşımacılığında 3 ay süreyle KDV oranını yüzde 18’den yüzde 1’e indirilecek.

 

5- KOVİD-19 salgınıyla ilgili tedbirlerden etkilendiği için nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemeleri asgari 3 ay ötelenecek ve gerektiğinde bunlara ilave finansman desteği sağlanacak.

 

6- İhracattaki geçici yavaşlama sürecinde kapasite kullanım oranlarının korunması amacıyla ihracatçıya stok finansmanı desteği verilecek.

 

7- Bu dönemde işlerinin olumsuz etkilendiğini beyan ederek talepte bulunan esnaf ve sanatkârların Halk bank’a olan kredi borçları, Nisan, Mayıs ve Haziran anapara ve faiz ödemelerini 3 ay süreyle ve faizsiz olarak ertelenecek.

 

8- Kredi Garanti Fonu limitini 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkacak, kredilerde öncelik gelişmelerden olumsuz etkilendiği için likidite ihtiyacı oluşan ve teminat açığı bulunan firmalar ile KOBİ’lere verilecek

 

9- Vatandaşlarımız için uygun ve avantajlı şartlarda sosyal amaçlı kredi paketleri devreye alınması teşvik edilecek.

 

10- 500 bin liranın altındaki konutlarda kredilendirilebilir miktarı yüzde 80’den yüzde 90’a çıkartılacak, asgari peşinat yüzde 10’a düşürülecek.

 

11- Virüsün yayılmasına karşı alınan tedbirlerin etkisiyle Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında temerrüde düşen firmaların kredi siciline “mücbir sebep” notu düşülmesini sağlanacak.

 

12- Asgari ücret desteği devam edecek.

 

13- Mevzuattaki esnek ve uzaktan çalışma modellerinin daha etkin hale getirilmesi temin edilecek.

 

14- Kısa Çalışma Ödeneği devreye alınacak, bundan faydalanmak için gereken süreçler kolaylaştırılacak ve hızlandırılacak. Böylece faaliyetine ara veren işyerlerindeki işçilere geçici bir gelir desteği verilirken, işverenlerin de maliyeti azaltılmış olacak.

 

15- En düşük emekli maaşı 1.500 liraya yükselecek.

 

16- Emeklilerin bayram ikramiyesini Nisan ayı başında ödenecek. Yine emeklilerimizin maaş promosyon ödemeleri de, şubelere gitmelerine gerek kalmaksızın, doğrudan hesaplarına yatırılması sağlanacak.

 

17- Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın belirlediği kriterlere göre ihtiyaç sahibi ailelere yapılacak nakdi yardımlar için ilave 2 milyar liralık bir kaynak ayrılacak.

 

18- İstihdamdaki sürekliliği temin etmek amacıyla 2 aylık telafi çalışma süresi 4 aya çıkartılacak.

 

19- Küresel tedarik zincirlerindeki aksama ihtimaline karşı hem üretimde, hem de perakende de belirlenen önceliklere göre alternatif kanallar geliştirilecek.

 

20- Tek başına yaşayan 80 yaş üstü yaşlılar için, sosyal hizmet ve evde sağlık hizmetlerinden oluşan periyodik takip programı devreye alınacak

 

Konuyla ilgili bir açıklama yayınlayan Yönetim Kurulu Başkanımız Davut TEZCAN; "Alınan tedbirler vasıtasıyla  ilk etapta belirleyerek rapor ettiğimiz sorunlara önemli ölçüde çözümler getirildiğini memnuniyetle gördük. İlave tedbirler gerektiğinde de gerekenin yapılacağına inancımız tamdır.  Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere İlgili Bakanlarımıza tespit ettiğimiz sorunları bu akşamki zirveye taşıyan Üst Birlik Genel başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyoruz.  Sürecin devamında dayanışma içinde hem sağlığımızı hem Ülkemizin ekonomisini hep birlikte koruyacağız." dedi.

 

Okunma Sayısı: 3677

Banners

Yazdır